Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

FUCK_SOPA&PIPA





Το SOPA ο νόμος ο οποίος προωθείται στις ΗΠΑ με πρόφαση ν’ αντιμετωπιστεί η πειρατεία στο ίντερνετ, ο οποίος υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου.
Το ότι πρόκειται να ψηφιστεί στις ΗΠΑ, μη νομίσετε οτι δε θα μας επηρεάσει καθώς τέτοιου είδους νόμοι παίρνουν αμέσως παγκόσμιες διαστάσεις (θυμηθείτε τον “Τρομο-νόμο” στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια).
Αυτό όμως , έρχεται σε αντίθεση μεγάλα ονόματα στο χώρο, όπως Wikipedia, Google, Facebook, Twitter και σε γενικές γραμμές σχεδον οποιαδήποτε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, πέρα αυτών που ελέγχουν το “παιχνιδι”.
Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κονγκρέσο αρκετές διαδικτυακές εταιρείες είχαν τοποθετήσει καταχώρησεις σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδας, εξηγώντας την αντίρρηση τους στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί το streaming, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα!
Το SOPA (Stop Online Piracy Act), προτάθηκε από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία.
Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου